Dated zondag 15 januari 2012
1: Creëer vertrouwen
Een link naar een pagina over jezelf, met een korte biografie, is eigenlijk essentieel. De lezer wil weten wie de weblog schrijft. Een gevoel van vertrouwen komt voort uit het kennen van de auteur. Hetzelfde geld voor een foto van de auteur.
Pas als je denkt de auteur kent wil je meer lezen van dezelfde auteur. Deze abonneert zich dan misschien op de RSS-feed of gaat volgen op twitter. Het maakt ook de stap naar het afnemen van producten of diensten kleiner.
2: Schrijf pakkende titels
Bezoekers kunnen “per ongeluk” via Google op je weblog komen. Door enkel de titel te scannen besluiten bezoekers of ze verder willen lezen. Titels die de blog niet beschrijven of niet pakkend zijn houden de bezoekers niet op de website. Prikkelende titels, en navenante artikelen, maken de bezoekers nieuwsgierig. Het nodigt ze uit de weblog verder te verkennen.
Hou rekening bij het schrijven van een weblog dat mensen vaak alleen de eerste drie woorden lezen voor ze een besluit nemen. Besteed dus even goede aandacht aan het formulieren van de titel.
3: Schrijf regelmatig
Kies een regelmaat voor je weblog: dagelijks, wekelijks, 2 wekelijks, enz. Hoe vaker je een weblog kan plaatsen, hoe beter. Maar consistentie is nog belangrijker als je een vaste lezersgroep op wilt bouwen. Als je een tijd bijna dagelijks een bericht plaatst en daarna weken niet meer ben je waarschijnlijk de meeste volgers al weer kwijt.
Daarnaast is een regelmaat voor je zelf ook een stok achter de deur. Ik neem aan dat alle bloggers plezier hebben in het bloggen. Af en toe moet je jezelf even over de streep trekken voor het zoeken naar een onderwerp. Daarna gaat het schrijven weer vrijwel automatisch...
4: Maak geen links die niets zeggen
Op een linkje klikken betekent dat er nog meer gelezen kan worden. Dan kan interresant zijn voor de lezer, maar kost hem ook extra tijd. Het linkje moet dus de lezer overtuigen dat dit de moeite waard is. “Klik hier voor meer informatie” is niet echt uitnodigend. De zin 'Lees in het volgende artikel meer informatie over goed weblogdesign” geeft wel aan wat de lezer kan verwachten.
Als het om interne links gaat krijg je met deze methode ook nog een Google bonus. In het eerste voorbeeld gaat Google er van uit dat het volgende artikel over "hier" gaat. In het tweede geval gaat het volgens Google over goed weblogdesign. En waarschijnlijk wil je liever gevonden worden op die term dan op de zoekterm "hier".
5: Laat weten dat je bestaat
Als je een weblog schrijft wil je gelezen worden. Zorg dan ook dat mensen weten dat je bestaat. Plaats regelmatig een linkje naar een nieuw artikel op twitter, facebook, hyves, linkedIn, nujij, etc. Zoek je lezers op.
Zorg ook dat je lezers de mogelijkheid hebben je eenvoudig te volgen en te verspreiden. Zorg voor een RSS feed en social bookmarks.