Dated zaterdag 22 oktober 2011
Een van de nieuwe features die kwam met iOS 5 wat de newsstand. In deze nieuwsstand kan je eenvoudig de abonnementen van grote bladen beheren en bekijken. Vanuit de gebruiker een handige feature, maar wat betekend het voor de uitgevers?
Meer omzet
Kort na de lancering van iOS 5 melden de grote amerikaanse bladen, zoals Wired, The Guardian en Harper’s Bazaar, een verhoging in de omzet via deze app. Volgens PaidContent, een engels consumentenblad, verkocht Future magazine in de eerste vier dagen zelfs al meer dan in de volledige maand ervoor. Ook andere uitgevers zagen de verkopen omhoogschieten, tot toenames met 1000%.
Risico
Bovenstaande cijfers geven Apples nieuwsstand een enorme aantrekkingskracht. Deze cijfers kunnen echter bedriegend zijn, zoals vaker met de lancering van nieuwe apps. De meeste apps verliezen snel de aandacht van de gebruiker: 26% van de apps worden nooit meer dan één keer geopend. Slechts 26% van de apps worden meer dan 11 keer gebruikt. De online verkoop via de newsstand is afhankelijk van het gebruik van de app. Mocht de app al snel in vergetelheid raken hebben uitgevers tijd en moeite gestoken in een verkoopkanaal, wat alleen weer gaat leven als Apple daar energie in steekt.
Deze afhankelijkheid van Apple, samen met de 30% winstafdracht, heeft de Fininacial Times al doen besluiten een HTML5 webapp te gebruiken voor de distributie.
Wel of niet gebruiken
De uitgevers staan nu voor een moeilijke keuze. Het is duidelijk dat er veel winst is te halen met de newsstand op korte termijn, maar de lange termijn is onzeker. Een eigen HTML 5 app betekend dat je ook zelf de marketing moet verzorgen. Maar eenmaal op gang is er geen afhankelijkheid meer, net zo min als bijgaande kosten.
Het is een lastige keuze te maken, nu de uitkomst nog zo onzeker is. Nu er in beide kampen zich grote namen bevinden is de beste keuze voor het moment om geen keuze te maken. Wacht de halfjaar cijfers af en wees achteraf de slimste.